Labdien, vai mācītājs var ieteikt kādu interneta vietni, kas īsi un skaidri izskaidrotu saderināšanās būtību un lomu LELB izpratnē. Vai arī Jūs pats to varētu? Vai saderināšanās un bildināšana ir viens un tas pats?
Ar, cieņu, AndrisSaderināšanās — (9 posts) (7 voices)
-
19.08.2008 - 11:10 #
-
labs jautājums
21.08.2008 - 12:58 # -
jāiet būs ar mācītāju runāt pa tiešo, viņš visu ļoti skaidri izskaidros.
21.08.2008 - 13:02 # -
Sveiks, Andri!
Ja jau atklāti jautā, tad tāpat atbildu, varēji arī privāto ziņu rakstīt.Nav skaidrs- esi jau izdarījis kaut ko no nodomātā, vai tagad gribi saņemties? Vispirms, nav tādas LELB un kādas citas kārtības, ja arī kaut kur tāda ir, tad tā ir cilvēku noteikta tradīcija.Bildināšana ir viena cilvēka darbība, tātad tur tev neviens un nekas nav vajadzīgs, ja mīlestība ir sirdī, tad vari jautāt, vai tā ir arī tavas meitenes sirdī. Ja arī viņa saka Jā, tad var runāt un domāt par tālāko. NU es te mazliet sarunāju neprecīzi, jo iedomājos, ka bildināt ir noskaidrot viņas nodomus attiecībā uz tevi. Ja tie nodomi abiem ir nopietni, tad var runāt tālāk.Tad, kad esat vienojušies, ka veidosiet kopīgu ģimeni, kad esat devušies pie vieniem un otriem vecākiem, un arī viņi saka, ka tas beidzot būs labi, atkal var iet tālāk. Varbūt brīnaties, kur tad jums 18 gadus sasniegušiem vecāki vajadzīgi... NU bet kā tad citādi, vecāku piekrišana ir jāsaņem, ne jau pēc LELB kārtības, bet pēc cilvēciskās un Dieva kārtibas, kā tad var cienīt vecākus un nepateikt par savas dzīves galveno notikumu!Un tad jūs arī esat saderinājušies, noteikuši datumu un nolēmuši, ka būsiet šo laiku uzticīgi viens otram. Ja vēlaties pateikt to skaļi visai draudzei, tad tas iznāk kā aizlūgums par jūsu mīlestību. Ja saistāt šo laiku ar laulību datuma izvēli un pieteikšanu baznīcā, tad to arī daudzi dara jau uz nākošo vasaru. Nu es te stāstu visādas it kā tehniskas lietas, bet patiešām ir labi atnākt abiem diviem izrunāt visu un stiprināt savu apņemšanos, lai jūsu kopības un saistības sajūta augtu ar katru laulību tuvošanās dienu.21.08.2008 - 13:16 # -
cilvēku kārtība varbūt, bet Dieva kārtībā nepieciešama tikai līgavas un līgavaiņa abpusēja piekrišana. Vecākiem vispār nav tiesību nepiekrist, jo bērni nav viņu īpašums. BEt vecāki tomēr ir jāinformē, jo tā ir bauslība, kas pavēl godāt tēvu un māti. Taču piekrišana no vecākiem bijusi nebijusi un tai nav nekādas nozīmes Dieva priekšā, varbūt izņemot gadījumu, ja līgava/līgavainis ir neliete/nelietis vai neticīga/neticīgs - citiem vārdiem, ja dēls/meita ir jāpasargā, bet tie tiešām ir ārkārtas gadījumi un tomēr katram pašam jāveido sava dzīve, ir pat rakstīts - tāpēc vīrs atstās savu tēvu un māti, un pieķersies sievai, tie divi kļūs viena miesa. Ko Dievs savienojis, to cilvķam nebūs šķirt. Tā ir darīšana vienīgi starp līgavaini, līgavu un Dievu
2.09.2008 - 19:51 # -
Te man gribētos piekrist Ingara teiktajam par vecākiem, jo, ja nu vecāki maldās un iespītējušies savā viedoklī. Neviens cilvēks galu galā nav ideāls - katram aizvien būs savi mīnusiņi un jautājums ir, ar kuriem es varēšu sadzīvot visu mūžu nevis mani vecāki.
When a heart is broken there is nothing to break3.09.2008 - 07:15 # -
es domāju, ka Juris tā arī bija domājis, ka vairāk informēt vecākus. ja viņi kādu iemeslu dēļ nepiekrīt, tad tā ir tikai viņu problēma un jaunie tik un tā var laulāties.
3.09.2008 - 13:12 # -
Kā aizvien nebeidzu atkārtot, ka katra situācija ir tikai jums vien veltīta, un tā jārisina tieši tā, kā jums tas ir paredzēts.
Par vecākiem - domāju gan informēt, gan iepazīstināt, gan lūgt piekrišanu (kas nav kā atļauja, bet drīzāk uzaicinājums uz jūsu laulību dievkalpojumu).Ja nu parādās, ka vecāki domā citādi, ka ir pret, tad tam jābūt redzamiem iemesliem, bet arī viņi, savukārt, informē par to jaunos ļaudis, viņu teiktais iznāk kā brīdinājums. Tāpat kā Dieva teiktais baušļos par vecāku godāšanu un laulības slēgšanu, ir brīdinājums, ka atkāpjoties no tā, būs problēmas. Ka cilvēki rīkojas dažādi un sagādā sev šīs problēmas, mēs zinām. Mūsu sarunas kontekstā, problēmas būs ģimenei, kura nespēs vienoties par savu turpmāko dzīvi un saskaņu dažādu paaudžu starpā.P.S. Vēl jau ir dažāda vecuma "jaunie" un dažāda skaita laulības... Kad runājam kopēju sarunu, tad izejas punkts ir mana paša situācija un uzskati, bet pretī var stāvēt cilvēks ar pavisam citu dzīves pieredzi un tad būs liela runāšana, bet katrs domās ko citu.4.09.2008 - 08:13 # -
Ļoti laba diskusija. Nu, arī man tapa skaidrs!
-L.8.09.2008 - 12:26 #
Tēma slēgta
Šai tēmai vairs nevar pievienot ierakstus.